Miért vesz valaki képet, reprót, illusztrációt? Mert az arany után a legjobb befektetés!:))


 Ezt a bejegyzést igazából Nektek, kedves képtulajdonosok, kellene írni! Elöljáróban elárulom, hogy az én álmom – és ezzel talán nem vagyok egyedül-, egy mesekönyv illusztrálása. Amíg ezt megvalósítom, szorgalmasan gyakorlok, vagyis képekben illusztrálom a saját világom, ezekről pedig reprodukciókat, vagyis limitált sorszámú, aláírt nyomatokat készítek.

Mégis van a könyvespolcunkon néhány „Diznye”, vagyis zs osztályú Disney-utánzat jellegű, szóval, nem túl igényesen illusztrált mesekönyv. Ezeket általában ajándékba kaptuk. Miért nem vett az illető szépen illusztráltat? Mert nem talált olyat a könnyen elérhető könyvesboltban, vagy amit talált, nem tetszett neki, mert túl nyomasztó, torz, vagy drága volt. Ennek analógiájára mi az elvárás a mesekönyv illusztrációkkal szemben mondjuk egy nagymama részéről? Legyen színes, vidám, tetszetős, ne legyen túl elvont, vagyis a kutya kutyára hasonlítson, legyen megtalálható a könnyen elérhető könyvesboltokban és férjen bele a tervezett keretbe. Hasonló szempontokkal dolgozunk akkor is, amikor ajándékot vásárolunk egy kisgyereknek, és nincs konkrét elképzelésünk.

Megfelel ezeknek a kívánalmaknak a reprodukció? Színek, elvontság és tetszetősség tekintetében széles a paletta, mindenki megtalálhatja a magának valót. A Meska segítségével már elég könnyen hozzáférhetők: http://www.meska.hu/Termekek/Kategoria:Illusztracio/legujabb/1?q=Y2F0X2lkPTM2OQ== Sőt, a beszerzés nem kötött a nyitvatartási időhöz, hiszen az illusztrátorok jó része online elérhető, rugalmas, gyors a postázásban, és számlaképes; így ha van internetbankod, tulajdonképpen otthonról is nyélbe ütheted az egész vásárlást. Az árak relatíve széles skálán mozognak. Mit értek ez alatt? Kezdők limitált példányszámú reprói már 1-2000 forinttól elérhetőek. Ide tartozok én is. Befutottabb, néhány megjelent könyvillusztrációval büszkélkedők kb. 3-6000 forintért kínálnak reprókat, és a profi sokkönyvesek ennek a duplájától. Igen, még mindig kortárs magyar illusztrátorok limitált példányszámú, sorszámozott, aláírt  nyomatairól beszélünk.

Sokan megkérdezik tőlem: „és vesz valaki tőled képet?” A válaszom: igen, vásárolnak, nem zsákszám, de azt mondhatom, hogy aki egyszer rákap az ízére… Ugyanis az illusztrációk tudnak valamit, amit a tucatjátékok nem:

Egyediek: limitált darabszámú, az alkotó által aláírt, sorszámozott reprodukciókat kínálnak az illusztrátorok.

Személyesek: sokan vállalnak egyedi megrendelést – én legalábbis mindenképp.

Értékállóak, sőt, az értékük csak nőhet az idők folyamán – nem tudhatod, hogy 5 év múlva mennyit fog érni az a repró.

Változatosak: szerencsére más és más az ízlésünk, ahogy az alkotók stílusa is, így van választék.

Nem utolsósorban pedig általuk támogatod a kreativitást, a kultúrát, a művészeteket és erre neveled a megajándékozottat is, hogy az természetes része legyen az ő életének is.

 Szóval hajrá! Ha legközelebb nem tudod eldönteni, mit vigyél ajándékba egy gyerkőcnek, vagy kedves barátnak, rokonnak, válogass itt a pénztárcád és az ízlésed szerint!

Néhány tipp:

Agócs Írisz: http://www.rododendronart.com/hu/catalog/artwork/agocs-irisz

Bubadesign by Szepesi Szűcs Barbi: http://www.meska.hu/Shop/index/5678/15037

Bohony Beatrix: http://meska.hu/Shop/index/2501

Schall Eszter: http://meska.hu/Shop/index/2562/5107

Takács Mari: http://www.rododendronart.com/hu/catalog/artwork/takacs-mari

s én, Steiner Lídia: http://meska.hu/Shop/index/4644.


Reklámok
Kategória: barátok/friends, család/family, illusztráció/illustration, könyv/book, Uncategorized
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Miért vesz valaki képet, reprót, illusztrációt? Mert az arany után a legjobb befektetés!:)) bejegyzéshez

 1. Heni szerint:

  Azt egyébként én sem értettem sosem, hogy miért kell egy látszatra is igénytelen könyvet megvenni. Az még oké, hogy szép a kép, bugyuta a szöveg, megveszem, na de fordítva??
  Tetszik az illusztrátor-válogatásod, nekem mondjuk a mai “mainstreamből” se jön be mindenki, de speciel ők tényleg jók:-)
  Az, hogy egyedi képeket is vállalsz, mit takar?

  • lidiasteiner szerint:

   Sok anyukának, barátnak van egyéni elképzelése arról, hogy milyen képet szeretne. Így született például az Álomvigyázók harmadik tagja, egy háromgyerekes család kérésére, vagy a bölcsis füzeten szereplő kép. Most épp egy kutyás kép készül anyai elképzelés alapján. Illetve többször megkerestek baráti társaságok, akik eredeti képet szerettek volna egy-egy nevezetes alkalomra, évfordulóra, 30. szülinapra, stb. Ilyenkor sokat egyeztetünk, hogy minél közelebbről megismerjem a stílust, az igényeket és amit ki szeretnének fejezni a képen keresztül.

 2. Krausz Krisztina szerint:

  Most látom (a frissebbhez írt kommentem után), hogy meg vagyok említve az Álomvigyázók sorozat okán. Épp egy negyedik képet kértem ebben a témában az imént. 🙂
  Ajándékba tényleg tudnak borzalmas könyveket választani, sajnos olyan is van, hogy gagyi szöveg, gagyi kép, no ez a legrosszabb. Más lehet az ízlésünk, ők azt szépnek találják, beleolvasni nem tudnak eleget, olcsónak olcsó, úgyhogy jó lesz, gondolják. Ahogy Heninek sem, nekem sem tetszik minden jónak mondott illlusztrátor munkája, de azért lehet válogatni, vannak jók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s